Makowiec złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2 godziny (lub całą noc) w celu schłodzenia. Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić rozwałkowanym ciastem. Podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
2.MAK:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, kasze mannę, bakalie, kilka kropli aromatu migdałowego oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 1*)*C przez ok. 35-45 minut (masa makowa powinna się ściąć z wierzchu).
3.PIANA:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, pianę. Stopniowo, dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując.
4.Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy widelca zrobić na piance floresy. Zapiekać jeszcze przez około 15 - 20 min. w temp. 175*C. Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze