Makowiec ZŁOTA ROSA

4.51 (174 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    2 1/2 szklanki mąki
    250 g masła lub margaryny
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    MAK:
    puszka masy makowej (850 g)
    10 dag cukru
    10 dag masła
    2 łyżki kaszy manny
    4 jajka
    aromat migdałowy
    bakalie

    PIANA:
    8 białek
    2/3 szklanki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Ciasto

Makowiec złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2 godziny (lub całą noc) w celu schłodzenia. Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić rozwałkowanym ciastem. Podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. MAK:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, kasze mannę, bakalie, kilka kropli aromatu migdałowego oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 1*)*C przez ok. 35-45 minut (masa makowa powinna się ściąć z wierzchu).
  • 3. PIANA:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, pianę. Stopniowo, dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując.
  • 4. Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy widelca zrobić na piance floresy. Zapiekać jeszcze przez około 15 - 20 min. w temp. 175*C. Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować