Ciasteczka czekoladowe

4.5 (2 ocen)

  • 14 min
  • Dla 8 osób

Ciemne ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady i orzechami – to brzmi i smakuje dobrze. Bardzo łatwy przepis, który koniecznie trzeba wypróbować

  • 14 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
    2/3 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 ¼ szklanki mąki tortowej
    2 czubate łyżki kakao
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    100 g białej czekolady
    100 g ulubionych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaję kolejno jajka cały czas ucierając.
    W osobnej misce mieszam mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostki czekoladę i posiekane orzechy.
    Taką mieszankę dodaję do masła z jajkami i całość mieszam łopatką.
    Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Masę nakładam łyżką. Każde ciasteczko powinno mieć wielkość orzecha włoskiego. Podczas pieczenia urośnie. Kulkę ciasta można też lekko spłaszczyć, ciasteczka będą wtedy niższe – jak kto woli
  • 2. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 12-15 minut.
    Upieczone ciasteczka przekładam od razu na kratkę, żeby mogły odparować.
    Ciasteczka czekoladowe gotowe. Smacznego

Porady

Uwaga: szklanka 200 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować