Makowiec z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej misce drożdże roztarłam z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Wsypałam 20 g mąki i delikatnie wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utarłam z cukrem
2.Do gotowego rozczynu dodałam utarte żółtka, jajko, resztę mąki i starannie wyrobiłam ciasto, na koniec dodałam roztopioną margarynę, cukier waniliowy i ponownie wyrobiłam. Ciasto przykryłam ściereczką kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia.
3.Mak opłukałam w wodzie, przerzedziłam przez sito.
W małej misce mak zalałam wrzącą wodą na około 5 minut.
Następnie przelałam do małego garnuszka i gotowałam 15 minut. Mak odcedziłam na gęstym sicie, odcisnęłam i zmieliłam 3 razy w maszynce.
4.Margarynę rozpuściłam w rondlu, włożyłam gotowy mak, dodałam cukier miód, opłukane rodzynki, sparzone i posiekane orzechy laskowe, zmielone orzechy włoskie, skórkę cytryny, cukier waniliowy, masę smażyłam 10 minut, ciągle mieszając na wolnym ogniu. Do ostudzonej lekko masy dodałam ubitą pianę i wymieszałam kilka razy.
5.Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam rozkłóconym białkiem. Rozsmarowałam nadzienie z maku, pozostawiając czyste brzegi o szerokości 1 cm. Ciasto zwinęłam w rulon, włożyłam do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką i odstawiłam do wyrośnięcia.
6.Wyrośnięte ciasto posmarowałam rozmąconym żółtkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 C.
7.Aby przygotować lukier - do małego garnuszka wsypałam cukier i wlałam sok z cytryny. Na wolnym ogniu mieszałam do powstania gęstej masy, którą posmarowałam ostudzony makowiec. Ciasto udekorowałam posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczy.
Komentarze