Makowiec z miodem

4.5 (178 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest bardzo aromatyczny i mi bardzo smakuje z kawą.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa ( skłądniki na ciasto): 100 gramów
    - margaryna: 25 gramów
    - drożdże: 10 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - mak ( składniki na masę): 100 gramów
    - białka: 2 sztuki
    - cukier: 50 gramów
    - margaryna: 20 gramów
    - rodzynki: 50 gramów
    - orzechy laskowe: 50 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - skórka od cytryny: 1 sztuka
    - miód: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 20 gramów
    - jajko (do posmarowania ciasta): 1 sztuka
    - tłuszcz i mąką (do foremki): 1 łyżka
    - cukru pudru ( na lukier): 100 gramów
    - sok z cytryny: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce drożdże roztarłam z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Wsypałam 20 g mąki i delikatnie wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utarłam z cukrem
  • 2. Do gotowego rozczynu dodałam utarte żółtka, jajko, resztę mąki i starannie wyrobiłam ciasto, na koniec dodałam roztopioną margarynę, cukier waniliowy i ponownie wyrobiłam. Ciasto przykryłam ściereczką kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • 3. Mak opłukałam w wodzie, przerzedziłam przez sito.
    W małej misce mak zalałam wrzącą wodą na około 5 minut.
    Następnie przelałam do małego garnuszka i gotowałam 15 minut. Mak odcedziłam na gęstym sicie, odcisnęłam i zmieliłam 3 razy w maszynce.
  • 4. Margarynę rozpuściłam w rondlu, włożyłam gotowy mak, dodałam cukier miód, opłukane rodzynki, sparzone i posiekane orzechy laskowe, zmielone orzechy włoskie, skórkę cytryny, cukier waniliowy, masę smażyłam 10 minut, ciągle mieszając na wolnym ogniu. Do ostudzonej lekko masy dodałam ubitą pianę i wymieszałam kilka razy.
  • 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam rozkłóconym białkiem. Rozsmarowałam nadzienie z maku, pozostawiając czyste brzegi o szerokości 1 cm. Ciasto zwinęłam w rulon, włożyłam do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • 6. Wyrośnięte ciasto posmarowałam rozmąconym żółtkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 C.
  • 7. Aby przygotować lukier - do małego garnuszka wsypałam cukier i wlałam sok z cytryny. Na wolnym ogniu mieszałam do powstania gęstej masy, którą posmarowałam ostudzony makowiec. Ciasto udekorowałam posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować