Makowiec inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronowe zblanszować.
2.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową.
3.Żółtka zmiksować z mlekiem , śmietaną i cukrem waniliowym.
4.Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dnie ułożyć płaty ciasta , polać kilkoma łyżkami sosem jajeczno -śmietanowym, nałożyć masę makową i polać sosem. Tak powtarzać az do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty ciasta polane sosem.
5.Wierzch posypać mielonymi orzechami . Wstawić do piekarnika na około 40 min , piec w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać kandyzowanymi pomarańczami.Można podawać na ciepło i zimno.
Komentarze