Makowiec japoński z gotowej masy makowej

3.8 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo smaczny, prosty w wykonaniu makowiec japoński. Makowiec pieczony bez mąki z dodatkiem jabłek i dużej ilości bakalii jak również z gotowej masy makowej. Dodatek startych jabłek powoduje, że makowiec jest wilgotny.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    masa makowa 1 puszka 850 g,
    jajka 5,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    bakalie według uznania,
    kasza manna około 8 łyżek,
    dodatkowo;
    owoce kandyzowane,

    Polewa;
    kakao ciemne 4 łyżki,
    masło 120 g,
    mleko 4 łyżki,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

3.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec japoński z gotowej masy makowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce duże oczka.
    Puszkę masy makowej przełożyć do miski ,dodać starte jabłka i wymieszać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, dodać kaszę manną oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
    Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać do całości i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
    Blaszkę o wymiarach 24 / 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto przelać do przygotowanej blaszki.

    Polewa;
    Do rondelka wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
    Dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści, a składniki się połączą.
    Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.

Porady

Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 50 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować