Makowiec z jabłkami i bakaliami

5 (147 ocen)

  • 60 min

To bardzo smaczny makowiec, ponieważ nie jest suchy. Polecam na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki;
    50 dag maku
    1,5 kostki margaryny
    65 dag cukru pudru
    90 dag jabłek
    13 jaj
    13 łyżek kaszy manny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    polewa czekoladowa
    migdały
    + bakalie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki według uznania.
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Na grubej tarce zetrzeć jabłka. Mak sparzyć i zmielić trzykrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodac zółtka, mak i, utarte na grubej tarce, jabłka. Ubić piane i dodać, z kasza manna oraz pozostałymi składnikami, do masy, lekko mieszając. Migdały uprażyć na suchej, gorącej patelni. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu polać polewa czekoladowa i posypać wcześniej uprażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować