Makowiec z bakaliami

  • wyświetlono: 812 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto doskonałe na każdą okazję,wprost rozpływa się ustach na dodatek szybkie do przygotowania.

beniawojt
  • 16 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

na ciasto;
250 g margaryny
puszka masy makowej(850 g)
3/4 szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
8 jajek
8 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g bakali(rodzynki,orzechy włoskie,żurawina

na lukier:
6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
kolorowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec z bakaliami

  • 1. Margarynę,żółtka,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
    Do utartej masy dodać masę makową i bułkę tartą,zmiksować do połączenia się składników.
    Na końcu dodać proszek do pieczenia,bakalie i ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać łyżką.
    Blaszkę o wymiarach 25x30 wysmarować masłem i obsypać bułka tartą i wyłożyć do niej przygotowaną masę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • 2. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować wierzch zimnego ciasta i posypać cukrową posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoplacekmakbakaliemakowiecświęta

Komentarze

Podobne przepisy

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Makowiec na kruchym cieście z kruszonką,...

makowiec japoński (z jabłkami)

Dodane przez: capri

makowiec japoński (z jabłkami)

Wszystko co najlepsze z makowca,...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Ciasto robiłam pierwszy raz, ale...

ciasto herbaciane z bakaliami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto herbaciane z bakaliami

Prosty, pyszny placek na co dzień...

Makowiec

Dodane przez: bogusia82

Makowiec

Makowiec jest bardzo smaczny i...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Makowiec z białym makiem

Wyszedłem naprzeciw tradycji i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE