Makowiec z bakaliami

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto doskonałe na każdą okazję,wprost rozpływa się ustach na dodatek szybkie do przygotowania.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto;
    250 g margaryny
    puszka masy makowej(850 g)
    3/4 szklanki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    8 jajek
    8 łyżek bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g bakali(rodzynki,orzechy włoskie,żurawina

    na lukier:
    6 łyżek cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
    kolorowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Placek

Makowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę,żółtka,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
    Do utartej masy dodać masę makową i bułkę tartą,zmiksować do połączenia się składników.
    Na końcu dodać proszek do pieczenia,bakalie i ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać łyżką.
    Blaszkę o wymiarach 25x30 wysmarować masłem i obsypać bułka tartą i wyłożyć do niej przygotowaną masę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • 2. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować wierzch zimnego ciasta i posypać cukrową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować