PIECZONY BAKŁAŻAN W SOSIE POMIDOROWO-CEBULOWYM Z SEREM FETA PO GRECKU

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszna i zdrowa przystwka przywieniona z wakacji z Grecji.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 bakłażanów średnich
    4-5 średnie cebule
    świeże pomidory lub pomidory z puszki
    połowa pęczek pietruszki
    2 lmałe ząbki czosnku
    sól, pieprz, oregano, trochę gałki muszkatołowej
    1/2 łyżki cukru
    trochę mięty
    Oliwa z oliwek do napełniania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowo-cebulowym z serem feta po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przekrój bakłażany na dwie połówki podłużnie. Następnie posyp solą i pozostwa w letniej wodzie na około 20 minut (w ten sposób pozbędziemy się jego gorzkiego smaku). W międzyczasie przygotuj farsz: umyj i pokroić pomidory, cebulę, czosnek. Dodaj sól, oregano, cukier, mięta, oliwa z oliwek. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Na końcu gotowanie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i drobno pokruszony ser feta.
    Dobrze wypłukać bakłażana. Następnie można umieścić w misce, polać piwem i pozostawić na 15 minut (to sprawia, że ​​są bardziej miękkie i puszyste po ugotowaniu) Następnie wykładamy bakłażany w foremce i polewamy oliwą z oliwek. Na każdego bakłażana wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Pieczemy w piecu w temperaturze 175 ° C przez około 1,5 godziny (w zależności od pieca).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować