Zapiekane warzywa po grecku

4.5 (195 ocen)

  • 25 min

Zdrowe, smaczne danie przywiezione z wakacji spędzonych w Grecji. Nosi nazwę Briam.

  • 25 min

Składniki:

  • 4 bakłażany
    4 cukinia
    2 zielone papryki
    3 średnie ziemniaki
    3 marchewki
    3 pomidory
    pomidory z puszki lub przecier pomidorowy
    2 średnie cebule pokrojone w krążki
    ½ pęczka pietruszki, drobno posiekane
    sól, pieprz, oregano
    1 i 1/5 szklanki oliwy z oliwek
    1 mały kawałek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane warzywa po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i wysuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
    Wazrywa (bakłażan, cukinia, papryka, marchew, pomidory i ziemniaki) pokroić w grube plasterki i umieścić w dużej głębokiej foremce.
    Następnie polać warzywa oliwą z oliwek i wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.

    Sos: pomidory z puszki lub koncentrat wymieszac w szklance wody i podgrzewć na małym ogniu. Dodać sól, pieprz, pietruszkę, oregano i mieszać do zagotowania.

    Piec w temperaturze 180 - 200 ° C, przez półtorej godziny. Okresowo sprawdzać, czy warzywa nie są zbyt suche i dolewać niewielką ilość wody.

Porady

Podawać z serem feta i lampką wina. Można do tego także ugotować ryż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować