Zapiekane warzywa po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i wysuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Wazrywa (bakłażan, cukinia, papryka, marchew, pomidory i ziemniaki) pokroić w grube plasterki i umieścić w dużej głębokiej foremce.
Następnie polać warzywa oliwą z oliwek i wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Sos: pomidory z puszki lub koncentrat wymieszac w szklance wody i podgrzewć na małym ogniu. Dodać sól, pieprz, pietruszkę, oregano i mieszać do zagotowania.
Piec w temperaturze 180 - 200 ° C, przez półtorej godziny. Okresowo sprawdzać, czy warzywa nie są zbyt suche i dolewać niewielką ilość wody.
Porady
Podawać z serem feta i lampką wina. Można do tego także ugotować ryż.
Komentarze