Nietypowy bo inaczej zrolowany ;) ale pyszny i świeży nawet tydzień .
2 godz. 20 min
Składniki:
- Ciasto :
- 600 g mąki pszennej u mnie typ 650
- 260 ml letniego mleka 3%
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 90 g roztopionego masła ( min 82%)
- kilka kropel olejku waniliowego
Lukier :
- sok z cytryny
- szklanka cukru pudru
Nadzienie :
- 850 g maku z puszki u mnie Bakaland
- 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki
- łyżka rodzynek
- 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich
Kruszonka :- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 120 g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka i do lodówki
Makowiec podwójnie rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży , łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką ,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,
wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej,
Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na zdjęciu.
boki zwijamy do spodu ,lekko dogniatamy ręką żeby był płaski ,
smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia już ułożonego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugiego robimy w ten sam sposób.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut ,
wyciągamy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i studzimy najlepiej na kratce.
2.Kruszonka :
zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka i do lodówki
3.Lukier :
Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany.
Porady
Do masy makowej można dodac ulubione orzechy czy bakalie a zamiast drożdżówek bułke tartą
Komentarze