Makowiec podwójnie rolowany

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Nietypowy bo inaczej zrolowany ;) ale pyszny i świeży nawet tydzień .

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • - Ciasto :
    - 600 g mąki pszennej u mnie typ 650
    - 260 ml letniego mleka 3%
    - 100 g cukru
    - 50 g świeżych drożdży
    - 3 jajka
    - szczypta soli
    - 90 g roztopionego masła ( min 82%)
    - kilka kropel olejku waniliowego
    Lukier :
    - sok z cytryny
    - szklanka cukru pudru
    Nadzienie :
    - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland
    - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki
    - łyżka rodzynek
    - 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich


    Kruszonka :- 200 g mąki
    - 100 g cukru
    - 120 g masła
    - kilka kropel olejku waniliowego
    zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka i do lodówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec podwójnie rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką ,
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę,
    Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części,
    wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej,
    Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na zdjęciu.
    boki zwijamy do spodu ,lekko dogniatamy ręką żeby był płaski ,
    smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia już ułożonego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Drugiego robimy w ten sam sposób.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut ,
    wyciągamy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i studzimy najlepiej na kratce.

  • 2. Kruszonka :
    zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka i do lodówki
  • 3. Lukier :

    Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany.

Porady

Do masy makowej można dodac ulubione orzechy czy bakalie a zamiast drożdżówek bułke tartą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować