CIASTO:
40 dag mąki
25 dag margaryny
10 dag cukru
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MAKOWA:
800 ml mleka
50 dag maku
20 dag cukru
40 dag jabłek
10 dag margaryny
4 białka
4 jajka
6 dag kaszy manny
cukier waniliowy
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
POLEWA:
30 dag czekolady mlecznej
20 dag rodzynek
9 łyżek mleka
Makowiec idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na blasze (25/35 cm.) i smarujemy olejem, a drugą zamrażamy.
2.MAK: Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do zagotowania. Gorącym mlekiem zalewamy mak. Mieszamy, żeby mak wchłonął płyn i gotujemy jeszcze kilka minut. Mak zostawiamy do napęcznienia na około 3 godziny.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Następnie odsączamy z wody. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce, o dużych oczkach. Mak odcedzamy na sicie z nadmiaru płynu, a następnie odciskamy jeszcze na gazie. Mak mielimy 2-3 raz np. w maszynce do mięsa. Przekładamy go do miski, dodajemy starte jabłka, rodzynki, posiekane grubo orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło, i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Miskę na chwilę zostawiamy.
Do kolejnej miski dajemy 4 całe jajka oraz 4 białka jaj (te, które zostały po oddzieleniu od żółtek do ciasta kruchego), oraz cukier i cukier waniliowy. Ucieramy mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przygotowaną masę jajeczną wlewamy do wcześniej przyszykowanej masy makowej, wszystko dobrze mieszając. Następnie dodajemy kaszę mannę i również dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, które trzeba dokładnie rozmieszać w masie.
3.POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Po rozpuszczeniu dodajemy sparzone rodzynki mieszamy dokładnie. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.
4.ZŁOŻENIE CIASTA:Masę makową przelewamy do foremki na ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na wierzch, po całej powierzchni maku, na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Pieczemy około 50 - 60 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu polewamy polewą.
Komentarze