Makowiec idealny

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 7 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag mąki
    25 dag margaryny
    10 dag cukru
    4 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA MAKOWA:
    800 ml mleka
    50 dag maku
    20 dag cukru
    40 dag jabłek
    10 dag margaryny
    4 białka
    4 jajka
    6 dag kaszy manny
    cukier waniliowy
    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów włoskich
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    kilka kropel aromatu migdałowego

    POLEWA:
    30 dag czekolady mlecznej
    20 dag rodzynek
    9 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na blasze (25/35 cm.) i smarujemy olejem, a drugą zamrażamy.
  • 2. MAK: Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do zagotowania. Gorącym mlekiem zalewamy mak. Mieszamy, żeby mak wchłonął płyn i gotujemy jeszcze kilka minut. Mak zostawiamy do napęcznienia na około 3 godziny.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Następnie odsączamy z wody. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce, o dużych oczkach. Mak odcedzamy na sicie z nadmiaru płynu, a następnie odciskamy jeszcze na gazie. Mak mielimy 2-3 raz np. w maszynce do mięsa. Przekładamy go do miski, dodajemy starte jabłka, rodzynki, posiekane grubo orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło, i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Miskę na chwilę zostawiamy.
    Do kolejnej miski dajemy 4 całe jajka oraz 4 białka jaj (te, które zostały po oddzieleniu od żółtek do ciasta kruchego), oraz cukier i cukier waniliowy. Ucieramy mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Przygotowaną masę jajeczną wlewamy do wcześniej przyszykowanej masy makowej, wszystko dobrze mieszając. Następnie dodajemy kaszę mannę i również dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, które trzeba dokładnie rozmieszać w masie.
  • 3. POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Po rozpuszczeniu dodajemy sparzone rodzynki mieszamy dokładnie. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA:Masę makową przelewamy do foremki na ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na wierzch, po całej powierzchni maku, na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Pieczemy około 50 - 60 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować