makowiec błyskawiczny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla nas był naprawdę smaczny. Nie każdy ma czas i ochotę na robienie swojej, wg mnie warty polecenia :) Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze (około 25 cm) roladki lub jedna długa (około 45 cm).

  • 60 min

Składniki:

  • 370 gramów mąki pszennej
    1 duże jajo
    70 gramów schłodzonego, stopionego masła
    2 łyżeczki suchych drożdży (15 gramów świeżych)
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    0,5 puszki ( około 500 gramów masy makowej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Desery

Makowiec błyskawiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z maki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrośnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm i wymiarach około 25x 45 cm.

    Powierzchnię ciasta smarujemy masą makową (masą dojeżdżamy do końca jednego boku wzdłuż, a przy drugim zostawiamy około 5 cm nieposmarowanej powierzchni). Dość ściśle zwijamy roladę, wykładamy ja na blachę z wyposażenia piekarnika (ja ułożyłam ją po przekątnej), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 - 45 minut do złotego koloru.

    Po ostygnięciu polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do masy dodatkowo możemy opcjonalnie dodać swoje bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować