Makowiec

  • wyświetlono: 1573 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dla miłośników makowcy - wspaniały

20180915_161304
  • 120min

Składniki

Forma 25x36 cm

Ciasto:
40 dag maki (2 i 2/3 szkl.),
kostka margaryny,
1 szkl. cukru,
6 jaj,
10 łyżek mleka,
aromat waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa makowa:
2 szkl. maku,
2 jaja,
20 dag miodu,
zapach migdałowy,

Dekoracja:
polewa,
orzechy włoskie.

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec

  • mak na sicie1. Mak zalać wrzątkiem, zagotować i pozostawić na kilka godzin na sicie. Następnie przepuścić przez maszynkę dwa razy, dodać jajka, miód oraz zapach i dokładnie wymieszać.
  • część ciasta2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać pozostałe składniki, a na koniec pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylać na blachę i zapiec ok. 10 min. w temp. 200 stopni.
  • makowiec3. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a następnie drugą część ciasta. Upiec na złoto ok. 45 min w temp. 200 stopni. Polać polewą i posypać orzechami

Porady

można polać polewą własnej roboty. Polecam przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-2

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastomakmakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...

Makowiec biszkoptowy

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec biszkoptowy

To jedno z moich ulubionych ciast...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Makowiec japoński

Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych...

MAKOWIEC FRANCUSKI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAKOWIEC FRANCUSKI

Makowiec w uproszczonej wersji...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Świąteczny makowiec

Znakomity makowiec w sam raz na...

Makowiec na kruchym cieście

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec na kruchym cieście

Tradycyjny makowiec na kruchy cieście...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE