Makowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny i prosty w przygotowaniu, sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag maku
    25 dag margaryny
    40 dag cukru pudru
    70 dag jabłek ( szara reneta )
    9 jajek
    9 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag orzechów włoskich
    10 dag rodzynek

    polewa:
    1/5 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mak sparzyć i zemleć w maszynce do mięsa dwukrotnie.
    2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
    3.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak, jabłka, bakalie, kaszę i proszek.
    4. Ubić pianę z białek dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać
    5. wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia
    6. Piec w temp 160-180 stopni przez 45 minut
    7 po upieczeniu polać polewą
    8. Do rondelka włożyć margarynę cukier mleko i kakao, mieszać żeby wszystkie składniki się połączyły dodać czekoladę i chwilkę zagotować gdy lekko przestygnie wylać na ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować