Pyszny i prosty w przygotowaniu, sprawdzi się na świątecznym stole.
30 min
Składniki:
30 dag maku
25 dag margaryny
40 dag cukru pudru
70 dag jabłek ( szara reneta )
9 jajek
9 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag orzechów włoskich
10 dag rodzynek
1.1. Mak sparzyć i zemleć w maszynce do mięsa dwukrotnie.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak, jabłka, bakalie, kaszę i proszek.
4. Ubić pianę z białek dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać
5. wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia
6. Piec w temp 160-180 stopni przez 45 minut
7 po upieczeniu polać polewą
8. Do rondelka włożyć margarynę cukier mleko i kakao, mieszać żeby wszystkie składniki się połączyły dodać czekoladę i chwilkę zagotować gdy lekko przestygnie wylać na ciasto
Komentarze