Ciasto Królewiec

5 (177 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste, szybkie, tanie i przepyszne ciasto na każdą okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szkl cukru
    -1 szkl mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kruche:
    - 2 szkl mąki
    -1/2 szkl cukru
    -2 łyżki miodu płynnego
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -15 dag margaryny
    -1 jajko
    Masa:
    -1/2 l mleka
    -1/2 szkl cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mąki zwykłej
    - 1 cukier waniliowy
    -1 margaryna
    Polewa:
    -1/5 margaryny
    -1/3 szkl cukru
    -3łyżki kakao
    -2 łyżki mleka
    - 4kostki gorzkiej czekolady
    kokos do posypania
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka ubic na sztywno z cukrem pod koniec dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na formę Piec ok 25 min w temp 180 stopni
    2 Ciasto kruche:
    Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać margarynę jajko, miód oraz cukier. Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować i upiec dwie blaszki ok 15-20 minut w temp 180 stopni na złoty kolor
    3. Biszkopt i ciasta kruche wystudzić
    4. masa:
    z mleka, mąki, cukrów ugotować budyń do gorącego dodać margarynę i dobrze roztrzepać mase. Gorącą przekładac placki:
    placek kruchy- masa- biszkopt-masa-placek kruchy
    Polewa:
    w rondelku roztopić margarynę z cukrem, dodać mleko, kakao ciąglę mieszając dodać kostki czekolaady( gdy polewa zbyt gęsta można dodać jeszcze mleka) gotować ok 5 minut
    polać ciasto i posypać kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować