Makaronikowe mikołajki z ganache czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek, barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2.Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu. Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubiajmy ok 10 min, aż beza będzie wystudzona.
3.Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.
4.Zostawiamy ciastka na ok 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.
5.Pieczemy ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zostawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
6.Śmietankę zagotowujemy i zalewamy połamaną czekoladę. Mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy żelatynę uprzednio namoczoną w zimnej wodzie , mieszamy do połączenia i odstawiamy, aby masa nieco stężała.
7.Przekładamy masę do szprycy, wyciskamy porcję na ciasteczka i sklejamy razem.
8.Z czarnej masy cukrowej wycinamy paski, z żółtej klamerki a z białej guziczki. Przyklejamy ozdoby lekko smarując wodą. Smacznego!
Komentarze