Makaronikowe Mikołajki z ganache czekoladowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne i słodkie ciasteczka. Kto je spróbuje na pewno je pokocha... :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Makaroniki :

    75 g mąki migdałowej
    75 g cukru pudru
    60 g białek
    92 g cukru
    25 ml wody
    barwnik czerwony

    Masa:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g śmietanki 30 %
    1 listek żelatyny

    Dekoracja:
    czarna, biała i żółta masa cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Makaroniki

Makaronikowe mikołajki z ganache czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek, barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu. Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubiajmy ok 10 min, aż beza będzie wystudzona.
  • 3. Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.
  • 4. Zostawiamy ciastka na ok 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.
  • 5. Pieczemy ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zostawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  • 6. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy połamaną czekoladę. Mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy żelatynę uprzednio namoczoną w zimnej wodzie , mieszamy do połączenia i odstawiamy, aby masa nieco stężała.
  • 7. Przekładamy masę do szprycy, wyciskamy porcję na ciasteczka i sklejamy razem.
  • 8. Z czarnej masy cukrowej wycinamy paski, z żółtej klamerki a z białej guziczki. Przyklejamy ozdoby lekko smarując wodą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować