Tort z musem i ganache czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort jest przepyszny i jednocześnie tak prosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca poradzi sobie z nim bez problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy...

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 20 cm)
    Biszkopt genueński:
    4 jajka
    120g mąki pszennej
    120g cukru
    Mus czekoladowy:
    400 ml śmietanki 36%
    100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka)
    Nasączenie:
    75 ml wody
    15g cukru
    1 cytryna
    dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam odrobinę whisky)
    Ganache czekoladowy:
    100 ml śmietanki kremówki
    100g czekolady (dowolnej; u mnie mleczna)
    15g masła
    Dodatkowo:
    ozdoby wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort z musem i ganache czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
    Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
    (Dno naczynia nie może jej dotykać.)
    Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
    (Cukier powinien się rozpuścić.)
    Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
    (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
    Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
    (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.)
    Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
    (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.)
    Przygotować nasączenie.
    Cukier zalać gorącą wodą i następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny (w kawałkach).
    Gotować do momentu otrzymania syropu i pozostawić do ochłodzenia.
    Po przecedzeniu - opcjonalnie wymieszać z odrobiną (!) alkoholu.
    Przygotować mus.
    Śmietankę ubić na sztywno, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Ubitą śmietankę przełożyć (partiami, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników) do lekko przestygniętej czekolady.
    (Należy to robić szybko, ale niezbyt energicznie.)
    Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem - zostawiając odrobinę do posmarowania wierzchu i boków.
    Przygotować ganache.
    Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance.
    (Nie gotować, bo się zważy.)
    Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać.
    Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta.
    (Późnij w lodówce stężeje.)
    Tort udekorować wg uznania.
    (Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
-20% na biżuterię
-20% na biżuterię
Rabat 20% na biżuterię Artelio... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować