Brownie z czekoladowym ganache

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla kochających czekoladę, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem czekoladowym, przeniesie Was w krainę szczęśliwości :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka masła
    2 tabliczki czekolady gorzkiej
    ½ szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    Ganache:
    1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    75 ml śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brownie z czekoladowym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Masło kroimy w kostkę łączymy z pokruszoną gorzką czekoladą i rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę maślano – czekoladową odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z kakao. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.

    Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę wszystko starannie mieszamy. Do masy dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę z kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

    Po upieczeniu ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Ganache: śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy (nie wolno jej zagotować ! ). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i za pomocą szpatułki łączymy składniki w jednolitą czekoladową masę.

    Tak przygotowany krem wylewamy na przestudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować