Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao i cukier. Zagotuj. Zostaw do przestygnięcia. Jajka rozdziel. Żółtka dodaj do masy kakaowej, ubij razem. Białka ubij na sztywno. Do masy kakaowej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj też pianę z białek. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
2.Ser przełóż do misy miksera, dodaj jajka i cukier i utrzyj, dodawaj mąki, wymieszaj dobrze. Na ciemne ciasto kładź łyżką kleksy z sera.
3.Piekarnik nagrzej do 170 st. C, ciasto piecz 50 minut. Po upieczeniu nie wyciągaj go, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj aż ciasto całkowicie ostygnie.
4.Śmietankę wlej do rondelka i zagotuj, zestaw z ognia, czekolady połam i wrzuć do gorącej śmietany, zostaw by się całkowicie rozpuściły. Śliwki przekrój na 2-3 części, orzeszki przesiekaj grubo.
5.Na ostudzone ciasto wylej schłodzony i gęstniejący ganache. Część ciasta posyp śliwką a część orzeszkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny, by ganache całkowicie zastygł.
Komentarze