Makaroniki to delikatne, lekkie francuskie ciasteczka. Mają cienką, chrupiącą skorupkę i delikatny środek. Są idealne na imprezy okolicznościowe jak i urodziny. Makaroniki królują również na słodkich stołach.
15 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
-125 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
-125 g cukru pudru
-90 g białek
-125 g zwykłego cukru
Krem z białej czekolady
-100 g śmietany
-300 g białej czekolady
Makaroniki z nadzieniem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy i łączymy razem.
2) Białka ubijamy na sztywna pianę dodając w 3 partiach cukier.
3)Do ubitej bezy dodajemy wymieszana mąkę migdałową i cukier puder w 3 partiach. Tutaj można dodać dowolny barwnik.
4) Mieszamy do momentu aż masa będzie spływać ze szpatułki ciągłym strumieniem.
5) Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i przelewamy na mate do makaroników.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
1)Czekoladę topimy w gorącej śmietanie
2) Po rozpuszczeniu i ostudzeniu wstawiamy do lodówki.
3) Gdy krem trochę stwardnieje możemy przekładać ciasteczka.
Komentarze