Makaron z włoskim ragout

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny lekki sos do każdego rodzaju makaronu

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso gotowane: 30 dekagramów
    - pomidory dojrzałe: 30 dekagramów
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 3 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - papryczka suszona chili: 1 sztuka
    - mocny wywar rosołowy: 0.5 szklanki
    - natka pietruszki (posiekana): 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny (świeżo zmielony): 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa (świeżo starta): 1 szczypta
    - makaron (najlepszy gruby): 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z włoskim ragout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zemleć lub drobniutko posiekać . Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, usunąć pestki i nadmiar płynów.
  • 2. W rondelku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i natkę, zeszklić na małym ogniu, nie rumienić.
  • 3. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać, stale mieszając, na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 4. Następnie dodać pomidory i rosół, przykryć i gotować jeszcze ok. 40 minut. Doprawić pokruszoną papryczką.
  • 5. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Podawać z ragout.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa Makaron Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować