Makaron z sosem pomidorowym z prażonym słonecznikiem, papryką i fasolą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

To prawdziwy rarytas na chłodniejsze dni, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe na cieplejszą porę.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    300 gram mielonej szynki wieprzowej
    20 dag pieczarek
    1 marchewka
    1,5 papryki czerwonej
    1 szklanka fasoli czerwonej konserwowej
    1 cebula biała
    3 ząbki czosnku
    Około 3 -4 szklanki wody
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego
    Pół szklanki ziaren słonecznika
    przyprawa do wieprzowiny
    olej rzepakowy
    Sól, pieprz
    30-40 dag makaronu rurki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Penne

Makaron z sosem pomidorowym z prażonym słonecznikiem, papryką i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik podgrzej na suchej patelni, aż się lekko przypiecze. Mięso obsyp przyprawą do mięsa i odstaw na około 2 godziny. Cebulę, czosnek, paprykę obierz, pokrój i podsmaż osobno na złoty kolor na oleju. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pieczarki obierz i pokrój. Na patelni podsmaż mięso, potem przełóż do garnka razem z marchewką, pieczarkami, słonecznikiem, cebulą i czosnkiem i papryką. Zalej wodą i gotuj około 30 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i fasolę. Przypraw do smaku całość solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Słonecznik Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować