Makaron z pesto pokrzywowym i kiełkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wiosenny zdrowy makaron z pokrzywą w roli głównej. Pewnie nie jeden z was zastanawia się jak to smakuje. Zapewniam że pesto jest bardzo dobre i nie czuć pokrzywą. Do tego zdrowa bomba witaminowa.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu gniazda
    2 duże garście pokrzyw tylko główki
    2 łyżki orzechów włoskich
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szklanka oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    3 łyżki startego parmezanu
    1 garść kiełek lucerny
    papryczka chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Makaron z pesto pokrzywowym i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Z pokrzyw odrywam tylko listki, wrzucam do wrzącej wody i zostawiam na 10 sekund. Następnie przelewam zimną wodą i odcedzam z jej nadmiaru. Pokrzywę odciskam z wody, kroję na desce i przekładam do pojemnika, dodaję orzechy, parmezan, sok z cytryny, czosnek i miksuje blenderem. Olej dolewam na końcu ale stopniowo jak się połączy wlewam kolejną porcję. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron podaję z pesto i kiełkami, posypuje chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Orzechy Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować