Makaron z gorgonzolą, świeżymi pomidorami i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Posiekany czosnek i chilli (bez pestek i pokrojone na malutkie cząsteczki) podsmażamy na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu, ciągle mieszając (tak, żeby się nie spaliły). Dodajemy do tego pomidory.Smażymy kilka minut na wyższym ogniu. Dolewamy wino i dusimy ok.15 min. Dokładamy pokruszoną/pokrojoną gorgonzolę i mieszamy. Trzymamy jeszcze na ogniu ok.5min. Kiedy ser połączy się z sosem - doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz pokrojonymi (w połówki lub paski) oliwkami.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Całość nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Komentarze