Majerankowe mielone kotlety

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mają bardzo ciekawy smak.

  • 40 min

Składniki:

  • - 50 dag mieszanego mielonego mięsa
    - 30 dag cebuli
    - 25 dag kwaśnych jabłek
    - 5 dag rodzynek
    - 3/5 szklanki cukru
    - 7 i 1/2 octu winnego
    - pęczek majeranku
    - 2 małe jaja
    - 4 łyżki tartej bułki
    - łyżeczka musztardy
    - 3 łyżki oleju
    - szklanka mleka
    - płaska łyżka masła
    - opakowanie puree ziemniaczanego w proszku (4 porcje na 3/4l. płynu)
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Majerankowe mielone kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłka wymyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Jabłka, połowę cebuli, rodzynki, cukier, ocet włożyć do garnka, zagotować i po15-20 minutach gotować starannie mieszając.
    2. Na mielone kotlety; natkę i majeranek wymyć, pozostawić kilka gałązek do przybrania, resztę posiekać. Zagnieść mielone mięso, jajka, bułkę tartą, majeranek, natkę pietruszki, resztę cebuli i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, uformować 8 kotlecików. Smażyć je na patelni z obu stron ok. 5 minut.
    3. Zagotować 2 szklanki wody, dodać mleko i tłuszcz, wsypać puree, zamieszać.

Porady

Puree można przygotować samemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować