Magiczny sernik z rosą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękki i bardzo delikatny sernik z rosą. Ciasto jest proste i łatwe w przygotowania, smakuje wybornie i prezentuje się okazale.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki Lubella
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    250 g margaryny
    3 żółtka
    Składniki masy serowej:
    1 kg sera 3 - krotnie zmielonego
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    1 budyń bez cukru śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki zimnego mleka
    sok wyciśnięty z połówki cytryny
    1/2 szklanki oleju
    Rosa:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Magiczny sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 2. Ser, cukier, cukier waniliowy i jaja należy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać budyń, olej i sok z cytryny. Gdy produkty połączą się dodajemy mleko, delikatnie mieszając. Uwaga - masa jest dość rzadka. Wylewamy ją na podpieczone ciasto. Pieczemy około 45 - 50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem ( bez termoobiegu 175 - 180 stopni).
  • 3. Gdy ser będzie lekko zarumieniony wykładamy na niego pianę z białek. Pieczemy dodatkowe 2- 15 minut. Po upieczeniu, ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy ciasto. Gdy ciasto będzie zimne zacznie tworzyć się rosa.
  • Magiczny sernik z rosą 4. Ciasto przechowujemy w lodówce lub bardzo chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować