Lukier królewski- przepis podstawowy

4.5 (188 ocen)

Czym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam!

Składniki:

  • 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce
    350 g cukru pudru kilka kropel
    soku z cytryny
    opcjonalnie barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok Lukier

Lukier królewski- przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy nie spływa z łyżki. Tak przygotowany lukier jest gotowy do dekoracji naszych wypieki. Powodzenia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier puder Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować