Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Muffinki są po prostu przepyszne i niezwykle kuszą swoim cudownym aromatem. Przypominają mięciutkie i puszyste bułeczki, którym ciężko jest się oprzeć.

  • 35 min

Składniki:

  • (5 sztuk)
    125g mąki pszennej
    50g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta sody
    1 szczypta soli
    1 jajko
    75 ml oleju
    50 ml mleka
    50 ml soku mandarynkowego (można użyć pomarańczowego)
    Dodatkowo:
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie)
    Lukier:
    1/3 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki soku mandarynkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nh8tde 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy.
  • image-22a24ga 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
  • image-0dr3quq 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
  • image-17mgu2l 4. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*).
    (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.)
    Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy.

Porady

(*) Babeczki dodatkowo posypałam skórką, jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja, a później trzyma.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować