Lukier do ciast i pierniczków

4.97 (142 ocen)

  • 15 min

Doskonały, prosty lukier do ozdabiania ciast, pierników i ciasteczek.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 białko
    15 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.97 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Lukier

Lukier do ciast i pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biały lukier 1. Białko- schłodzone, ubijamy przez 15 min. z cukrem pudrem- mikserem.
  • polukrowane pierniczki 2. Od razu lukrujemy ciasta, pierniczki.
  • polukrowana babka wielkanocna 3. Lukier ładnie zastyga, nie kruszy się.
    Dekoracyjnie wygląda na ciastach, babkach świątecznych.
  • polukrowana babka świąteczna 4. Smacznego :)

Porady

Porcja jest spora, wystarczy na oblanie np dużej babki lub keksa. Lukier jest słodki, łatwy w wykonaniu i szybko zasycha. Dla złamania słodyczy możemy wlać soku z cytryny do smaku. Możemy lukier barwić barwnikami spożywczymi. Domowymi sposobami lukier barwimy, np na czerwono: sokiem porzeczkowym, żurawinowym bądź malinowym, buraczanym. Na zielono- szpinakiem. Na pomarańczowo- sokiem z marchwi lub pomarańczy. Na żółto- sokiem z brzoskwini. Możemy go wzbogacić o aromat smakowy. Ważny jest czas ubijamy, nie możemy go skracać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować