Lukier królewski - lukrowanie pierniczków

4.5 (149 ocen)

Porada - jak wykona lukier królewski i tubkę do dekorowania

Składniki:

  • Do przygotowanie lukru królewskiego potrzebne będą :

    cukier puder - przesiany - około 1,5 szklanki
    białko z jajka L
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Lukier królewski - lukrowanie pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lukier 1. Do lukrowania pierniczków głownie będzie potrzebny pergamin do wypieków.
    Przydadzą się również wykałaczki czy patyczki po lodach.
    Oprócz lukru możesz zaopatrzyć się w kolorowe posypki, cukrowe gwiazdki i inne cuda które można znaleźć w sklepie.
    Żeby zmienić kolor cukru użyj barwników spożywczych. Te podstawowe kolory można już kupić w większych sklepach.
  • lukier 2. Wytnij nieduże prostokąty z papieru do pieczenia. W dłoniach uformuj tutkę. (Najlepiej chwyć prostokąt i nawiń go na dwa palce. ) Pamiętaj, że na końcu musi powstać szpic. Zagnij brzegi rożka do wewnątrz, żeby się nie rozwijał. Łyżeczką wlej lukier i ponownie zawiń tutkę. Nożyczkami odetnij końcówkę.
  • lukier 3. LUKIER :

    Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko na wolnych obrotach, tak aby powstał gęsty lukier. Ważne żeby, cukier całkowicie się rozpuścił. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka.

    Jeśli uważasz że, lukier jest zbyt gęsty dodaj po 3-4 krople wody. Dokładnie wymieszaj.

    Lukier przelej do wcześniej przygotowanych papierowych rożków. Im mniejszy rożek, tym dokładniejsze wzorki narysujesz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować