Lukier królewski - lukrowanie pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do lukrowania pierniczków głownie będzie potrzebny pergamin do wypieków.
Przydadzą się również wykałaczki czy patyczki po lodach.
Oprócz lukru możesz zaopatrzyć się w kolorowe posypki, cukrowe gwiazdki i inne cuda które można znaleźć w sklepie.
Żeby zmienić kolor cukru użyj barwników spożywczych. Te podstawowe kolory można już kupić w większych sklepach.
2. Wytnij nieduże prostokąty z papieru do pieczenia. W dłoniach uformuj tutkę. (Najlepiej chwyć prostokąt i nawiń go na dwa palce. ) Pamiętaj, że na końcu musi powstać szpic. Zagnij brzegi rożka do wewnątrz, żeby się nie rozwijał. Łyżeczką wlej lukier i ponownie zawiń tutkę. Nożyczkami odetnij końcówkę.
3.LUKIER :
Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko na wolnych obrotach, tak aby powstał gęsty lukier. Ważne żeby, cukier całkowicie się rozpuścił. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka.
Jeśli uważasz że, lukier jest zbyt gęsty dodaj po 3-4 krople wody. Dokładnie wymieszaj.
Lukier przelej do wcześniej przygotowanych papierowych rożków. Im mniejszy rożek, tym dokładniejsze wzorki narysujesz.
Komentarze