Sam smak to nie wszystko... Pierniki muszą WYGLĄDAĆ i smakować:)
60 min
Składniki:
cukier puder - 3 szkl
2 białka jajka
cierpliwość :)
i w zasadzie to tyle by mieć podstawę
Ja dodatkowo zainwestowałam w:
barwniki spożywcze
pisaki cukrowe
pisaki żelowe
dekoracje cukrowe
wykałaczki
pędzelek do nakładania lukru
syropy barmańskie (mogą być soki do rozcieńczania lub sok z cytryny)
Jeśli chcecie by Wasze pierniczki wisiały na choince to dodatkowo wstążka, nożyczki i słomka bądź rozkręcony długopis - sama rurka)
No i oczywiście nie obędzie się bez pierników
Lukier królewski do dekoracji pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sobie dużo miejsca i coś do picia bo jak usiądziesz przy dekoracji to nie odejdziesz od pierniczków zbyt prędko. TO WCIĄGA
2.Najważniejszy jest lukier. Musi być gęsty i mieć skłonność do zasychania.
Cukier puder ucieram z białkiem jajka na gładką masę - ok 2-3 min.
3.Całość dzielę na 2-3 części - przelewam do różnych miseczek.
Do każdej z nich dodaję aromat (u mnie syrop barmański).
Do jednej dodaję syrop kokosowy (3-4 krople) i dokładnie mieszam.
Do kolejnej grenadinę - daje niesamowity posmak. Mieszak dokładnie i dodaję trochę barwinika spożywczego by uzyskać piękny kolor. Nie należy przesadzać gdyż jest on szalenie wydajny! Wystarczy szczypta na czubku noża.
Do kolejnej dodaję syrop miętowy i niebieski barwnik.
4.Pamiętajcie jednak, że barwniki nie są konieczne. Kolor może nadać np. sok malinowy - nie należy jednak dawać go zbyt wiele bo lukier musi być bardzo gęsty.
Kiedy już mam podstawę czas dać wodzę fantazji... :)
Lukruję pierniczki, odkładam na kilka chwil na papierowym ręczniku po czym przystępuję do dekorowania pisakami i posypkami.
Komentarze