Piernik na herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem,dodać sodę, mąkę,ostudzony i odcedzony napar z herbaty i resztę składników,wymieszać.Ciasto jest dość rzadkie "maziste"
dzielimy je na 3-4 części ,każdą część smarujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka o wymiarach 25x35) .Pieczemy ok. 10-12 min.w temp.160-170 stopni,po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy papier.Placki studzimy.
Dżem mieszamy z galaretką rozpuszczoną w 1 szkl wody,jeśli jest bardzo gęsty to rozgrzewamy go w rondelku.
Przekładamy placki.
Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.
Porady
Ciasto długo pozostaje świeże , można je mrozić,rozmrażane niczym się nie różni od świeżego,a nawet jest wilgotniejsze.
Komentarze