Piernik na herbacie

4.5 (172 ocen)

Niedrogie ciasto,zawsze się udaje.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    3 jajka
    1 szkl miodu(może być sztuczny)
    1 szkl oleju
    1/2 szkl.cukru
    2 łyżeczki sody
    1 łyżka przyprawy do piernika 1
    1 łyżka kakao
    3 łyżki herbaty liściastej dobrego gatunku(u mnie Lipton)zaparzonej w 1 szkl wrzątku
    Do przełożenia :
    1,5 słoika dżemu najlepiej śliwkowego lub innego
    1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl.wody
    Polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik na herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem,dodać sodę, mąkę,ostudzony i odcedzony napar z herbaty i resztę składników,wymieszać.Ciasto jest dość rzadkie "maziste"
    dzielimy je na 3-4 części ,każdą część smarujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka o wymiarach 25x35) .Pieczemy ok. 10-12 min.w temp.160-170 stopni,po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy papier.Placki studzimy.
    Dżem mieszamy z galaretką rozpuszczoną w 1 szkl wody,jeśli jest bardzo gęsty to rozgrzewamy go w rondelku.
    Przekładamy placki.
    Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

Porady

Ciasto długo pozostaje świeże , można je mrozić,rozmrażane niczym się nie różni od świeżego,a nawet jest wilgotniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować