Piernik na herbacie

4.97 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na łatwy w przygotowaniu szybki piernik, po upieczeniu jest bardzo miękki i długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka oleju
    - 1 szklanka mocnej herbaty
    - 1 szklanka miodu
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Dodatki
    - powidło
    - masa budyniowa
    - polewa czekoladowa
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik na herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieranie ciasta 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo wlewamy olej, ostudzoną herbatę, oraz miód. Mieszamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dodajemy do pozostałych składników mieszamy na jednolite ciasto.
  • Przekrawamy na 4 cześci 2. Dzielimy ciasto na 2 cześć i wylewamy na dwie blaszki duże. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczone przekrawamy na pół by powstały 4 części ciasta.
  • przekładamy masą i powidłem 3. Przygotowane ciasta przekładamy masą budyniową i powidłem - wierzch polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować