Łosoś w papilotach ze szparagami

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie, łatwe, efektowne, pyszne … Filety z łososia z talarkami ziemniaków, zielonymi szparagami, dużą ilością natki pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500g),
    2 filety z łososia bez skóry (po 150 - 200 g każdy),
    2 średniej wielkości ziemniaki,
    6 pomidorków koktajlowych,
    ½ pęczka natki pietruszki,
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    sól, pieprz do smaku,
    oliwa,
    2 duże kwadraty z papieru do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w papilotach ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arkusze papieru zgiąć na pół i rozłożyć.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cieniutkie talarki. Plasterki ziemniaków ułożyć na papierze,nad górną linią zgięcia, w dwóch rzędach tak, aby zachodziły na siebie. Posolić,oprószyć pieprzem i lekko skropić oliwą.
  • 3. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe części łodyg, grubsze można cienko obrać, ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Filety skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.
  • 4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, posypać kawałki ryby. Na końcu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
    Papier zgiąć na pół i zawinąć szczelnie brzegi.
  • 5. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Paczuszki lekko przestudzić, ułożyć na talerzach, podać zamknięte.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować