Łosoś z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

To szybkie w przygotowaniu, sezonowe danie z wykorzystaniem truskawek. Polecam wielbicielom łososia i słodkich smaków. Prezentuje się i smakuje pysznie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • Filet z łososia (około 350 gram),
    • Sok z cytryny,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • 1 łyżka miody,
    • 3 łyżki octu balsamicznego,
    • Olej do smażenia,
    • Około 12 dorodnych truskawek.
    Dodatkowo:
    • Zielona sałatka do podania,
    • Koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy.
    Filet z łososia myjemy i osuszamy. Tak przygotowany skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rybę oprószamy do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Tak przygotowanego łososia smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju.
  • łączenie składników sosu 2. Między czasie w oddzielnym garnuszku umieszczamy miód oraz ocet balsamiczny
  • przygotowanie talerza 3. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu około 2-3 minuty do momentu jak sos zgęstnieje. Gotowy zdejmujemy z ognia. Tak przygotowanym polewamy dwa talerze, przeznaczone do podania dania. Z sosu na talerzu wykonujemy ozdobne linie.
    Na sos wykładamy porcje ryby. Na rybę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość oprószamy posiekanym koperkiem. Rybę podajemy w towarzystwie zielonej sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ocet Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować