To szybkie w przygotowaniu, sezonowe danie z wykorzystaniem truskawek. Polecam wielbicielom łososia i słodkich smaków. Prezentuje się i smakuje pysznie.
30 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
• Filet z łososia (około 350 gram),
• Sok z cytryny,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 1 łyżka miody,
• 3 łyżki octu balsamicznego,
• Olej do smażenia,
• Około 12 dorodnych truskawek.
Dodatkowo:
• Zielona sałatka do podania,
• Koperek do posypania
Łosoś z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy.
Filet z łososia myjemy i osuszamy. Tak przygotowany skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rybę oprószamy do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowanego łososia smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju.
2.Między czasie w oddzielnym garnuszku umieszczamy miód oraz ocet balsamiczny
3.Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu około 2-3 minuty do momentu jak sos zgęstnieje. Gotowy zdejmujemy z ognia. Tak przygotowanym polewamy dwa talerze, przeznaczone do podania dania. Z sosu na talerzu wykonujemy ozdobne linie.
Na sos wykładamy porcje ryby. Na rybę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość oprószamy posiekanym koperkiem. Rybę podajemy w towarzystwie zielonej sałaty.
Komentarze