Grillowany łosoś norweski z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i podziel na 4 części. Następnie włóż do miski, skrop sokiem z limonki/cytryny. Kolejno dodaj papryki, rozmaryn, startą skórkę z limonki/cytryny, oliwę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj składniki, natrzyj łososia i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
W drugiej miseczce połącz składniki sosu, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia razem z marynatą. Grilluj z każdej strony po około 3 minuty. Na końcu polej sosem, jeszcze chwileczkę grilluj i odstaw.
Jeśli łososia przygotowujemy na grillu, postępujemy jak wyżej, jedynie składniki sosu łączymy w rondelku, przed podaniem delikatnie podgrzewamy i polewamy nim rybę.
Komentarze