Łosoś w śmietanie

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką, a co za tym idzie, nie mam zbyt dużo czasu na robienie posiłków. Gdy tylko mam chęć na coś wyszukanego, a jednocześnie pożywnego, robię łososia w śmietanie.

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z łososia
    1/2 litra słodkiej śmietany
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    makaron świderki
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z łososia

Łosoś w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z łososia usuwamy ości, mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  • Łosoś w śmietanie 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kawałki łososia. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, delikatnie mieszamy i smażymy ok. 4 minut. Wlewamy słodką śmietanę, lekko mieszamy.
  • 3. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę mąki i wlewamy odrobinę wody. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek, a następnie wlewamy na patelnię z łososiem. Mieszamy i smażymy do czasu, aż łosoś ze śmietaną zacznie się gotować.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo (czas wg przepisu na op.). Odcedzamy. Wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem z łososiem. Od razu podajemy

Porady

● Danie nabierze bardziej zdecydowanego smaku, jeśli do sosu dodamy maggi i doprawimy go odrobiną mielonej słodkiej papryki. ● W bogatszej wersji możemy dodać do sosu kilka łyżek groszku z puszki, który uatrakcyjni zarówno smak, jak i wygląd potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować