Łosoś w niebieskim sosie z makaronem szpinakowym i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łosoś to pyszna ryba, a podana z niebieskim sosem jest wyśmienita. Sos pikantny, serowo-jajeczny z nutą koperku. A do tego jeszcze makaron szpinakowy i fasolka szparagowa. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g łososia
    łyżka oleju rzpakowego
    łyżeczka masła
    sól do smaku
    szczypta pieprzu cytrynowego
    duża garść fasolki szparagowej
    1/2 łyżeczki cukru
    200 g makaronu szpinakowego

    300 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    100 g sera pleśniowego niebieskiego
    jajko ugotowane na twardo
    łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczka cukru
    pieprz młotkowany z kolendrą
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Łosoś w niebieskim sosie z makaronem szpinakowym i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Fasolkę oczyścić, umyć i ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru. Odcedzić na sicie.
    Łososia oczyścić, delikatnie umyć i osuszyć. Usmażyć na patelni na oleju i maśle. Oprószyć lekko solą i pieprzem cytrynowym.
    Jogurt wymieszać z majonezem i dodać starty na tarce, na drobnych oczkach ser pleśniowy i starte na tarce jajko. Dodać sok z cytryny, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier, posiekany koperek i sól do smaku. Dokładnie pomieszać.
    Łososia podać z makaronem, fasolką i niebieskim sosem. Smacznego.

Porady

Łososia najlepiej smażyć na bardzo wolnym ogniu i pod przykryciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Łosoś Makaron Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować