Łosoś w sosie szpinakowym

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kremowy sosik z dodatkiem szpinaku i czosnku sprawi, że łosoś podany w jego towarzystwie smakuje naprawdę niezywkle.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    4 filety z łososia
    100 g świeżego szpinaku
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    gałka muszkatołowa
    20 g sera żółtego
    1 ząbek czosnku
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia

Łosoś w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić sola i pieprzem.
    Natrzeć obranym, przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.

    Szpinak umyć, odsączyć z nadmiaru wody, drobno posiekać.
    W 1/4 szklanki mleka rozpmieszać mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczoną mąkę, gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
    Do sosu dodać szpinak i starty ser.
    Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

    Sos przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć łososia.
    Zapiec 15 minut w 200 stopniach.





    ŹRÓDŁO: dietetyczne-przepisy.net
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Łosoś Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.44 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bitki schabowe w sosie szpinakowym

4.44 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bitki schabowe w sosie szpinakowym

czarrna Bitki schabowe w kremowym sosie 45 min

To może cię zainteresować