Kremowy sosik z dodatkiem szpinaku i czosnku sprawi, że łosoś podany w jego towarzystwie smakuje naprawdę niezywkle.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
SKŁADNIKI :
4 filety z łososia
100 g świeżego szpinaku
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
gałka muszkatołowa
20 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
Łosoś w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić sola i pieprzem.
Natrzeć obranym, przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Szpinak umyć, odsączyć z nadmiaru wody, drobno posiekać.
W 1/4 szklanki mleka rozpmieszać mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczoną mąkę, gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać szpinak i starty ser.
Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Sos przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć łososia.
Zapiec 15 minut w 200 stopniach.
Komentarze