Łosoś teriyaki z warzywami stri friy i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wstawiamy do gotowania ryż.
2.W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy sos teriyaki, syrop klonowy, sos sojowy i dodajemy rozmiażdżony czosnek i starty imbir. W marynacie zanurzamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam na 4.
3.W woku rozgrzewamy olej sezamowy, mocno rozgrzewamy i wrzucamy przygotowaną mieszankę warzyw, smażmy na dużym ogniu ok 5 minut, po tym czasie dodajemy ryż i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą chińską 5 smaków.
4.Na patelni grillowej smażmy łososia.
Przed podaniem łososia posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Komentarze