Lody lawendowe

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Postanowiłam jakoś wykorzystać lawendę rosnącą na ogrodzie...

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kwiaty z 10 gałązek lawendy: 10 sztuk
    - żółtka: 6 sztuk
    - cukier puder: 150 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - kremówka: 250 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Mleko, śmietankę, miąższ z laski wanilii wlać do rondla i podgrzać. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza wlać mleko do mieszaniny jajecznej i gotować, mieszając w kąpieli wodnej aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać opłukane i osuszone kwiatki lawendy. Przykryć i zostawić na 2 godziny. Po 1,5 godziny wstawić do lodówki. Przecedzić przez sito. Ubić masę w maszynce do lodów lub wstawić do zamrażarki na 1h, utrzeć i znowu wstawić do zamrażarki powtarzając czterokrotnie co 30 minut. Na dwadzieścia minut przed podaniem wstawić do lodówki, żeby trochę zmiękły. Ozdobić kwiatkami lawendy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować