Lody lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Mleko, śmietankę, miąższ z laski wanilii wlać do rondla i podgrzać. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza wlać mleko do mieszaniny jajecznej i gotować, mieszając w kąpieli wodnej aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać opłukane i osuszone kwiatki lawendy. Przykryć i zostawić na 2 godziny. Po 1,5 godziny wstawić do lodówki. Przecedzić przez sito. Ubić masę w maszynce do lodów lub wstawić do zamrażarki na 1h, utrzeć i znowu wstawić do zamrażarki powtarzając czterokrotnie co 30 minut. Na dwadzieścia minut przed podaniem wstawić do lodówki, żeby trochę zmiękły. Ozdobić kwiatkami lawendy.
Komentarze