Lody lawendowe

0 (0 ocen)

Lawenda nie tylko ładnie pachnie, ale i świetnie smakuje.

Składniki:

  • kwiaty z 10 - 12 dużych gałązek świeżej lawendy ( plus do przybrania ), 6 dużych żółtek, 150 g cukru pudru lawendowego, 500 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oberwać kwiatki z łodyg, odrzucając brązowe kawałki. Opłukać na sicie. Wysuszyć na papierowym ręczniku. Odłożyć.

    2. Żółtka ubić w misce ustawionej na rondlu. Między dnem rondla a miski powinno zostać wolne miejsce. Ubijać, aż powstanie gęsta masa.

    3. Mleko, śmietanę, esencję waniliową wlać do rondla. Postawić na małym ogniu i, mieszając, doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Mieszając, wlać mleko do mieszaniny jajek. Opłukać rondel i wlać wody do wysokości 2,5 cm. Postawić miskę na rondlu tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody. Zwiększyć ogień na średni.

    4. Mieszając gotować masę, aż zgęstnieje.

    5. Zdjąć krem z ognia i domieszać kwiaty. Odstawić do ostygnięcia. Przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Przez ostatnie 30 minut schładzać. Przecedzić przez sito, by usunąć kwiaty lawendy.

    6. Ubić masę w maszynce do lodów.

    7. Przełożyć do naczynia, wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią aluminiową. Przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Na 20 minut przed podaniem wstawić do lodówki, aby lody zmiękły. Przybrać kwiatami lawendy.

Porady

Jak przygotować cukier lawendowy ? Do pojemnika robota kuchennego wsypać 500 kg cukru, dodać 125 g kwiatów lawendy i utrzec. Przesypać do szczelnego pojemnika i odstawić na 10 dni. Przesiac, aby oddzielić kwiaty. Przechowywać cukier w zamykanym słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować