Lody lawendowe z jagodami

4.5 (184 ocen)

  • Dla 4 osób

Pachnące lawendą, śmietankowe lody, w których zatopione są zamrożone jagody...

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30% (2 małe kubeczki)
    6 gałązek kwiatów lawendy
    3 żółtka
    2 łyżki miodu
    50 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody lawendowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do śmietanki dodajemy kwiaty, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie śmietanka wyciągnie aromat z kwiatów. Im dłużej stoi z kwiatami w środku, tym lepiej.

    Kwiaty wyjmujemy, odrywamy kwiatki z gałązek, z powrotem dodajemy do śmietanki, dodajemy również żółtka i miksujemy dokładnie, aby całość się połączyła.

    Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy do momentu, aż śmietanka zgęstnieje. To jest moment przed zagotowaniem się, do którego absolutnie nie możemy dopuścić, bo żółtka się zetną i otrzymamy "farfocle" w śmietance...

    Studzimy nieco i do jeszcze ciepłej masy dodajemy miód oraz olej rzepakowy. Mieszamy energicznie i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Zimną masę wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zasadą jej działania.

    Jak każde domowe lody bez "ulepszaczy" musimy wyjąć je z zamrażalnika nieco wcześniej, aby się lekko odmroziły. Zaraz po wyjęciu są twarde jak kamień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Lawenda Miód Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować