Lodowa bomba bardzo czekoladowa

0 (0 ocen)

Pyszne baaardzo czekoladowy deser,zapraszam:))

Składniki:

  • Masa z ciemnej czekolady:

    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 laski wanilii
    skórka starta z 1 pomarańczy
    2 łyżki ekstraktu pomarańczowego z amaretto (przepis w moich zbiorach)
    400 g śmietany 30%
    2 jajka
    szczypta soli
    garść łuskanych orzechów włoskich
    garść łuskanych orzechów laskowych'
    2 łyżki rodzynek sułtanek
    5 suszonych moreli

    Masa z białej czekolady:

    130 g białej czekolady
    300 g śmietany 30%
    1 łyżka ekstraktu cytrynowego ( przepis w moich zbiorach)
    1 jajko
    4 łyżki wiórek kokosowych
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lodowa bomba bardzo czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa z ciemnej czekolady: Obie czekolady -mleczna i gorzka roztopić w kąpieli wodnej. Do rondelka przelać śmietanę,dodać ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i dobrze wymieszać. Jajka ubić z solą. Cały czas ubijając dodać ekstrakt a potem stopniowo wlewać czekoladę ze śmietaną i połączyć obie masy. Następnie ponownie przelać do rondelka,postawić na średni ogień i gotować cały czas mieszając aby zgęstniało. Zdjąć z ognia. Orzechy,rodzynki i morele posiekać. Dodać do masy i dobrze wymieszać. Miskę włożyć do zimnej wody i ostudzić. Do dużej miski włożyć mniejszą miskę.
  • masę wylac wokół małej miski 2. Masę wylać do miski wokół malej miski ( jeśli mała się ubrudzi nie trzeba się przejmować bo będziemy ją potem wyjmować). Włożyć do zamrażalnika na około 3-4 godziny aż masa zamarznie.
  • 3. Masa z białej czekolady: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać roztopioną czekoladę,wymieszać. Jajko ubić z solą. Cały czas ubijając dodać ekstrakt cytrynowy a potem stopniowo dodawać masę śmietanowo-czekoladową i połączyć obie masy. Ponownie przelać do rondelka i postawić na średni ogień i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać wiórki. Ostudzić w zimnej wodzie. Z zamrażalnika wyjąć miskę z czekoladowymi lodami.
  • mała miskę wyciąć i wylać biała masę 4. Wyciąć małą miskę i wylać lody z białej czekolady. Ponownie wstawić do zamrażalnika aby biała masa zamarzła. Przed podaniem można polać roztopioną czekoladą. Smacznego!

Porady

* mała rada:)-przed wylaniem ciemnej masy warto wyłożyć miskę folią spożywczą-ja o tym zapomniałam i troszkę się namęczyłam zanim wydobyłam lody z miski:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować