Ciasto "Bomba czekoladowa"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto "Bomba czekoladowa" to szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu. Nie jest również pracochłonne. Jest to pewnego rodzaju tort, tylko odwrócony. Nadzienie przygotowałam z bitej śmietany. Wiem, jest to kaloryczny dodatek, ale przez to oszczędzamy czas. Przecież na tym nam zależy. Tak naprawdę najdłużej nam się schodzi tylko z oczekiwaniem na schłodzenie tego deseru. Takie ciasto doskonale sprawdza się na różnych dziecięcych przyjęciach.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30%
    200 g cukru pudru
    100 g czekolady karmelowej
    30 g kakao
    20 g śmietanfix
    2 blaty gotowego ciasta biszkoptowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "bomba czekoladowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 ml zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy kakao, 100 g cukier puder i 10 g śmietanfixu. Miksujemy. 200 ml zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i 10 g śmietanfixu. Miksujemy.
  • 2. Okrągłą miskę wypełniamy folią spożywczą. Boki formy układamy jednym, blatem biszkoptowym przyciętym odpowiednio do formy. W środek formy smarujemy krem kakaowy. Następnie smarujemy krem śmietankowy. Na wierzchu układamy drugi blat biszkoptowy przycięty do formy. Chłodzimy dwie godziny.
  • 3. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy. Zdejmujemy folię spożywczą. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować