Bomba malinowo - czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pięknie się prezentuję i smakuję. Przepis na tą bombę podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, troszkę go zmodyfikowałam :) Zamiast truskawkowej zrobiłam malinową. Serdecznie polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    4 jajka duże
    100g. cukru
    100g. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    50g. gorzkiej czekolady posiekanej/startej

    Mus malinowy:
    500g. malin
    sok z 1 cytryny
    1/3 szkl. cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    300ml. śmietany 36%

    Polewa czekoladowa:
    1 łyżka masła
    1 gorzka czekolada
    50ml. mleka

    Dodatkowo:
    okrągłe/podłużne biszkopty
    maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Bomba malinowo - czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożenie miski ciastem czekoladowym. 1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i startą czekoladę, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć do blaszki 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Po wystudzeniu podzielić na kilka części i wyłożyć nim miskę wyłożoną folią aluminiową (wymiary miski: śr.22cm, wys.10cm)
  • Wylanie musu na ciasto. 2. Mus malinowy: Maliny, sok i cukier podgrzać, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dać do musu i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej mus i wszystko zmiksować. Masę przełożyć na ciasto czekoladowe.
  • Biszkopty na musie malinowym. 3. Na masie poukładać biszkopty. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
  • Polewa czekoladowa 4. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce, wymieszać do połączenia się składników. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  • Bomba czekoladowa 5. Schłodzoną bombę wyjąć z lodówki, odwrócić miską do góry i ściągnąć folię i tą miskę.
  • Smarowanie bomby polewą 6. Ciasto posmarować polewą. Udekorować malinami. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Malinowo-czekoladowa pokusa

To może cię zainteresować