Bomba truskawkowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

Pyszny smak lata o każdej porze roku.

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkach

    MUS TRUSKAWKOWY
    500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
    1/3 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
    300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania

    POLEWA CZEKOLADOWA
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany słodkiej
    60g masła
    1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w odrobinie wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bomba truskawkowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Durszlak wyłożony folią aluminiową i ciastem. 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.
    Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
    Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.

    Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm. Może to być okrągła miska lub durszlak (jak u mnie). Wyłożyć dokładnie folią aluminiową.

    Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przyciąć do wymiarów formy, ciasto nie powinno wystawać ponad formę.
  • Blendujemy truskawki na mus. 2. W garnuszku umieścić truskawki (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera.

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Mus dodajemy stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając.
  • Na masę truskawkową kładziemy biszkopty, lekko dociskając. 4. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Na wierzch wyłożyć biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Polewa z żelatyną jest bardzo elastyczna, a po wystygnięciu nie ciągnie się, nie przykleja do palców i bardzo łatwo się kroi (nie pęka). 5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Nie trzeba czekać, aż wystygnie, by dodać do masy kakaowej w garnuszku.
    Masło, cukier,kakao, śmietanę rozpuścić na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje dodajemy podgrzaną żelatynę (nie trzeba czekać, aż wystygnie, by dodać do masy w garnuszku). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na talerz tak, by biszkopty był na spodzie.
    Polewę lekko ostudzoną można polać ciasto.

Porady

Do musu truskawkowego można dodać więcej żelatyny dla pewności, że masa stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować