Łódeczki z kabaczka z ryżem

0 (0 ocen)

Nie tylko dania z mięsem są smaczne i pożywne. W mojej wersji również kabaczek jest pożywny, smaczny i zdrowy! Danie jest łatwe i niedrogie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    - 1 torebka ryżu
    - ok. 150 gram pieczarek
    - 1 duża marchew

    Składniki podstawowe dodatkowe:
    - 1 kabaczek

    Składniki robocze:
    - 1 cebula
    - 1 łyżeczka soli (do ryżu)
    - 1/2 łyżeczki soli ( do pieczarek)
    - szczypta pieprzu
    - 2 łyżki oleju

    Dekoracje:
    -papryka
    -marchew
    -cebula
    -sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łódeczki z kabaczka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż solimy i gotujemy.
    Pieczarki i cebulkę obieramy, siekamy.
    Cebulkę dusimy na oleju, potem dodajemy pieczarki. Dodać sól i pieprz.
  • image-1w6ecqd 2. Kabaczka przekrawamy na pół. Wydrążamy środek. Powstanie nam łódeczka.
  • image-0ywyosi 3. Do ugotowanego ryżu dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i uduszone pieczarki. Mieszamy. Następnie wypychamy farszem łódeczki. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50-60 min ( z termoobiegiem, jednak należy zaglądać- ewentualnie wyłączyć termoobieg).
  • 4. Paprykę kroimy w paseczki. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki ( można użyć obieraczki). Cebulkę przekrawamy na 4 części. Wszystkie warzywa układamy na folii aluminiowej, marchew skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min aż zarumieniają się.
  • image-1ucu4pc 5. Po wyciągnięciu kabaczka można obsypać papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabaczek Marchewka Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować