Łódeczki z kabaczka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż solimy i gotujemy.
Pieczarki i cebulkę obieramy, siekamy.
Cebulkę dusimy na oleju, potem dodajemy pieczarki. Dodać sól i pieprz.
2.Kabaczka przekrawamy na pół. Wydrążamy środek. Powstanie nam łódeczka.
3.Do ugotowanego ryżu dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i uduszone pieczarki. Mieszamy. Następnie wypychamy farszem łódeczki. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50-60 min ( z termoobiegiem, jednak należy zaglądać- ewentualnie wyłączyć termoobieg).
4.Paprykę kroimy w paseczki. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki ( można użyć obieraczki). Cebulkę przekrawamy na 4 części. Wszystkie warzywa układamy na folii aluminiowej, marchew skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min aż zarumieniają się.
Komentarze