Łódeczki drożdżowe z frankfurterkami i sałatką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie łódeczki to doskonały pomysł na szybki obiad czy ciepłą kolację :) Ciasto drożdżowe jest tu idealnie miękkie i delikatne a podane z podsmażonymi frankfurterkami i świeżą sałatką tworzy razem przepyszną i sycącą całość :) Ja i moja rodzina uwielbiamy drożdżowe przysmaki w każdej postaci !

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 3 średnie łódeczki:
    4 Frankfurterki parzone
    7 liści kapusty pekińskiej
    mała czerwona cebula
    2 pomidory (najlepiej malinowe)
    świeży ogórek
    1/4 czerwonej papryki
    2 łyżki oleju
    ser żółty
    ketchup
    sól
    pieprz czarny mielony
    małe pomidorki do dekoracji

    Ciasto:
    200 g mąki
    15 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łódeczki drożdżowe z frankfurterkami i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i gorącą wodę, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
  • 2. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  • 3. Wsypujemy mąkę, sól, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto.
  • 4. Gotowe zostawiamy na około 15 - 20 minut by odpoczęło.
  • 5. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na prostokąt (nie za cienko), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 6. Brzegi każdej sztuki zakładamy za siebie sklejając jak na zdjęciu (w tym momencie będą się zapadać).
  • 7. Z kostki sera żółtego odkrawamy z każdego brzegu dość grube kawałki, tak by było ich 6 i by miały kształt trójkąta. Następnie po jednym takim kawałku wkładamy do brzegów naszych łódeczek, tak by podtrzymywały ciasto podczas pieczenia.
  • 8. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy około 20 minut bez termoobiegu.
  • 9. Frankfurterki kroimy w talarki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 10. Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do miski, oprószamy solą.
  • 11. Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy do cebuli, również solimy, całość mieszamy.
  • 12. Ogórek kroimy w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę. Dodajemy do sałatki.
  • 13. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, również przekładamy do miski.
  • 14. Do sałatki dodajemy 2 łyżki oleju, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli jeszcze potrzeba i mieszamy.
  • 15. Upieczone łódeczki rozkładamy na talerze, każdą polewamy ketchupem (ilość według uznania), następnie rozkładamy na każdej usmażone frankfurterki i dość spore porcje sałaty, dekorujemy pomidorkami.
  • 16. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować