Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem

  • wyświetlono: 1625 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad,ponieważ są bardzo syte.Smakują na gorąco,ale również na zimno.Możemy podać udekorowane ketchupem.Z przepisu wyszło mi 16 sztuk.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 jajka
3 i pół szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju

Farsz:
25 dag surowej szynki wieprzowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
olej do smażenia
pół puszki kukurydzy
sól i pieprz do smaku
papryka słodka mielona według uznania
przyprawa kebab-gyros według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki
masło do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem

  • Gotowy farsz.1. Mięso płuczemy,osuszamy i mielimy w maszynce.Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie rumienić.Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy.Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu.Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką słodką,bazylią,oregano i przyprawą kebab-gyros.Farsz studzimy.
  • Gotowe ciasto.2. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.Po tym czasie do mąki dodajemy sól,olej,jajka,rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Formujemy łódeczki.3. Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm.Na każdy krążek nakładamy porcje farszu.Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.
  • Do pieczenia.4. Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką.Należy zachować odstępy,bo znacznie urosną.
  • Upieczone.5. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimięso mielonedrożdżoweprzekąskaobiadkarnawałdla gościkebab-Gyrosdrożdżowe łódeczki nadziewane mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

ziemniaczane łódeczki

Dodane przez: martula85

Ziemniaczane łódeczki z mięsem i pieczarkami

Danie wbrew pozorom nie jest trudne...

Cukinie pieczone z mięsem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem

Moja rodzina bardzo uwielbia cukinie,więc...

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Dodane przez: 2milutka

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Paszteciki drożdżowe robię zawsze...

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: kamilaryz

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem mielonym...

Sezon na cukinię trwa, wykorzystajmy...

ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Dodane przez: beetle

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Wspomnienie obiadu z dzieciństwa.

Kalafior nadziewany mielonym

Dodane przez: mysza75

Kalafior nadziewany mięsem mielonym

Kalafior w innej odsłonie. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.