Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem

4.51 (178 ocen)

  • 2 godz.

Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad,ponieważ są bardzo syte.Smakują na gorąco,ale również na zimno.Możemy podać udekorowane ketchupem.Z przepisu wyszło mi 16 sztuk.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 jajka
    3 i pół szklanki mąki pszennej
    4 łyżki oleju

    Farsz:
    25 dag surowej szynki wieprzowej
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów pelati
    olej do smażenia
    pół puszki kukurydzy
    sól i pieprz do smaku
    papryka słodka mielona według uznania
    przyprawa kebab-gyros według uznania
    bazylia suszona według uznania
    oregano suszone według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab Przekąski

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy farsz. 1. Mięso płuczemy,osuszamy i mielimy w maszynce.Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie rumienić.Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy.Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu.Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką słodką,bazylią,oregano i przyprawą kebab-gyros.Farsz studzimy.
  • Gotowe ciasto. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.Po tym czasie do mąki dodajemy sól,olej,jajka,rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Formujemy łódeczki. 3. Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm.Na każdy krążek nakładamy porcje farszu.Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.
  • Do pieczenia. 4. Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką.Należy zachować odstępy,bo znacznie urosną.
  • Upieczone. 5. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować